Gazeteci ve yazar Hamza Yardımcıoğlu’nun moderatörlüğünde, ekonomist Atilla Özkan’ın yeni kitabı “Para Efendisini Seçer” üzerine ufuk açıcı bir söyleşi gerçekleştirildi. 13 Temmuz 2025 tarihinde Şira Kitap ve Kahve’nin sıcak atmosferinde yapılan etkinlik, paraya, sisteme ve modern insanın arayışlarına dair çarpıcı tespitlerle doluydu. Söyleşinin tamamı yakında YouTube’da yayınlanacak.

Atilla Özkan, kitabı “Para Efendisini Seçer”in sadece bir ekonomi veya finans kitabı olmadığını, aynı zamanda tarihsel, felsefi ve kişisel gelişimle ilgili derinlikli bir sorgulama içerdiğini belirtti. Özkan, paranın psikolojimizdeki en zayıf veya eksik olduğumuz alanı doldurmak için bir araç olarak görüldüğünü, kimimiz için güç, kimimiz için saygı anlamına geldiğini vurguladı.

Söyleşide paranın tarihsel yolculuğu, bir “ikna edilmişlik” ve “konsensüs” üzerine kurulu modern finans sisteminin adeta bir “büyü” veya “simya” olduğu fikri tartışıldı. Yardımcıoğlu ve Özkan, günümüz finansal sistemini bir “suç örgütü” olarak tanımlamaktan çekinmeyerek, bu sistemin insanları nasıl doğuştan borçlu kıldığı ve sürekli bir öfke birikimine yol açtığı konusunda hemfikirdi.

Özkan, “Parayı kovaladıkça onun hizmetine girmeye başlıyoruz,” diyerek, asıl meselenin para kazanmak değil, insanın kendi hayat amacını bulması olduğunu, bu amaç doğrultusunda ilerlendiğinde ihtiyaç duyulan paranın kişiyi bulacağını ifade etti.

Söyleşinin sonlarına doğru konu, küresel sistemin sürdürülemezliğine ve yaklaşan büyük çöküşe geldi. Pandemi sonrası basılan karşılıksız paraların, insanların ömürlerinden çaldığı ve bu durumun farkına varan kitlelerin bir patlamaya yol açabileceği öngörüsü paylaşıldı. Bu kaçınılmaz görünen dönüşümün, “köleler ve efendileri” arasında bir savaşa evrilebileceği endişesi dile getirildi.

Hamza Yardımcıoğlu’nun “Kral çıplak” benzetmesiyle son bulan söyleşi, tüm izleyenleri mevcut sistemi, parayla olan ilişkilerini ve hayat amaçlarını sorgulamaya davet ediyor.

Tags: